Türk milli eğitimi, konservatuvar, devlet-vakıf üniversiteleri, ulusal ve uluslararası yarışmalar, konferanslar, sempozyumlar gibi aktiviteler söz konusu olduğunda Prof. Dr. Fikret Değerli Hocamı anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalır.
Bugün ülkemiz genelinde birçok devlet üniversitelerinin Türk Müziği Konservatuvarları’nın kurulmasında hiç şüphe yok ki değerli hocam Prof. Dr. Fikret Değerli imzası vardır.
İstanbul Türk Musıkisi Devlet Konservatuvarı yönetim ve eğitim kadrosunda neler neler yapmadı ki hocam!
Kendisini hep canlı, aktif ve bakanlık bazında yapılan koşuşturmaların odak noktasında olduğunu söylesem inanın abartı olmaz. Gün gibi hatırlıyorum; elinde siyah çantası olduğu halde koşuşturmasını Nişantaşı-Teşvikiye Caddesi’nin dili olsa da söylese.
Günler günleri, aylar ayları, yıllar yılları kovaladı ve konservatuvarımızın ilk mezunları arasında (1981 de TRTnin açtığı TSM Dalı Ses Yarışmasını kazandım ve radyo-TV de programlara katıldım) bulunmanın haklı gururu ile çalışma hayatına mezun olduğum okulumda başladım; ta ki 1982 yılına kadar.
Akademik hayatım; T.C. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın
Amil Çelebioğlu (D.1934-Ö.1995) Hocamın TMDK ziyareti ile ve Rahmetli Hocalarım (Av. Prof. Dr. Ercüment Berker, Dr. Selahattin İçli, Mehmet Nida Tüfekçi) ve Prof. Dr. Fikret Değerli onay ve teşvikleri sonucu; 1982 yılı Müzik Eğitimi Bölümü’nün Öğretim Görevlisi kadrosunda yer aldım.
Yirmi yıl görev yaptığım T.C. Marmara Üniversitesi’ n de çok güzel çalışma ortamlarım oldu ve (yüksek lisans-doktora-sanatta yeterlilik-sanatsal- eğitimsel-konferans-söyleşi vb)
ne zaman bir sıkıntıya düşsem hep yanımda oldu hocalarım. Yapıcı ve teskin edici yönlendirmeleri ile; karşı karşıya kaldığım kâh sözel, kâh yazılı problemlerin çözümünde yanımda olan rahmetli hocalarım ile; Allah uzun ve sağlıklı ömür versin “soyadı gibi değerli”
Prof. Dr. Muhterem Fikret Değerli Hocamı hayatım boyunca unutmayacağım. Allah hepsinden gani gani razı olsun.
T.C. Samsun 0n Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Kurucusu olarak görev yaptığım dönemler içinde kıymetli Fikret Değerli Hocamın destekleri ile ileriye hep özgüven ve disiplin içinde baktım ve başarılı oldum.
Memleketim olan Kütahya’ya hizmet etmek; Allah’a şükürler olsun ki bana akademisyen olarak T.C. Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde görev yapmak şerefini ve onurunu bahşetti.
T.C. Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi bünyelerinde oluşturulması düşünülen Müzik Eğitimi Anabilim Dalı ile Müzikoloji Bölümleri kuruluş proje çalışmalarında yanımda yine Prof. Dr. Fikret Değerli Hocam vardı.
Kütahya Lisesi mezunu olan hocamı yıllar sonra yaptığı Kütahya ve köyümü (Tavşanlı-Güzelyurt Köyü) ziyareti ile beni onurlandırması hayatım boyunca taşıyacağım bir madalya oldu.
2007 yılında T.C. Yeditepe Üniversitesi akademik kadrosunda yer aldığımda yine yanımda pek muhterem Fikret Değerli Hocam vardı.
T.C. Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde oluşturulan “Ortaöğretim Müzik Öğretmenliği Pedagojik Formasyon Programı” kurucusu olarak bir vakıf üniversitesinde önemli bir eksikliği gideren yine Prof. Dr. Fikret Değerli idi. Buradan mezun olan öğrenciler günümüzde müzik öğretmeni ve üniversitelerin müzik ile ilgili bölümlerinde akademisyen olarak Türk milli eğitimine hizmetlerine devam etmektedir. Ne mutlu öğrencilerimize, biz onlar ile her daim gurur duyuyor ve güveniyoruz.
Atalarımız ne söylemişlerse doğru ve güzel söylemişler!
“Kişi ismi ile müsemma olmalı”.
Değerli ve Pek Muhterem Prof. Dr. Sayın Fikret Değerli Hocam ile yaşadığım çok özel ve güzel anılarım var. Allah; değerli hocama uzun bir ömür versin ve sağlık, huzur, mutluluk içinde yaşamayı nasip etsin inşallah.
Prof. Dr. FİKRET DEĞERLİ
Araştırmacı, eğitmen, folklor uzmanı.
Fikret Değerli 14 Mart 1937 tarihinde Erzurum’da doğdu. Baş komiser olan babasının görevi nedeniyle ilk, orta, lise öğrenimine Van, Kayseri ve Kütahya illerinde devam etti.
Lisans eğitimi için girdiği üniversite sınavında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı ve buradan mezun oldu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 3ncü 5 Yıllık Kalkınma Programı içinde yer alan ve 1976 yılında (ülkemizde devlet destekli ilk İstanbul Türk Musıkîsi Devlet Konservatuvarı adı ile kurulan) Akademik Eğitim-Öğretim hayatına başlayan konservatuvarın kurucuları arasında yer alan “Folklor Bilgisi” dersini veren Fikret Değerli; Konservatuvarın kurucu müdürü Av. Prof. Dr. Ercüment Berker’den sonra müdür olarak eğitimciliğinin yanı sıra ilerleyen yıllarda Türk Halk Oyunları Bölümü’nün kurucusu olarak eğitim konularında geniş bir portföye sahip olan ender hocalarımızdan.
Türk tarihi, kültürü, edebiyatı, folkloru, müziği alanlarında duayen hocalarımızdan Prof. Dr. Fikret Değerli hocamı anlatmak bana şeref ve onur veriyor. Kendisinden feyz alan binlerce öğrencisinden biri olarak kendimi çok şanslı görüyorum.