DEMİRHAN ALTUĞ (D.1919 - Ö.17.08.1995)
Orkestra şefi ve eğitimci Demirhan Altuğ 1919 yılında İstanbul’da doğdu. 1948 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı'nı bitirdi. 1953 yılında İstanbul Şehir Orkestrası şef yardımcılığına atanan Altuğ, 1955 yılında o günkü TRT İstanbul Radyosu Müdürü Mesut Cemil’in önerisiyle İstanbul Radyosu Oda Orkestrası'nı kurdu. 1959 yılında Viyana hükümetinden aldığı bir bursla Salzburg Mozarteum Akademisi'ne giden Demirhan Altuğ, orkestra şefliği alanında çalışmalar yaptı.
Türkiye’ye döndükten sonra Şehir Operası'nın kuruluş çalışmalarına katılan sanatçı 1960-1968 yılları arasında opera orkestrasını yönetti. Cemal Reşit Rey'in emekliye ayrılmasından sonra İstanbul Şehir Orkestrası'nın (bugünkü adıyla İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası) şefliğine getirilen Demirhan Altuğ, bu görevinin yanı sıra, İstanbul Radyosu Senfoni Orkestrası ve İstanbul Radyosu Oda Orkestrası’nı yönetti. İstanbul Radyosu'nda yapılan kayıtlarda ses düzenlemecisi (tonmaister) olarak da görev aldı. İzmir Senfoni Orkestrası’nın kuruluşu ve gelişmesi için çalışmalar yaptı.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’ndan 1984 yılında emekli olan Demirhan Altuğ, emekli olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda kompozisyon ana sanat dalı başkanı oldu, aynı okulda armoni ve teori dersleri verdi. Türkiye’de ilk kez 100 öğrenciden oluşan acapella “ATATÜRK KOROSU” nu çalıştıran değerli hocalarımızdandır.
17 Ağustos 1995’te bir kalp krizi sonucu yaşama veda eden Demirhan Altuğ, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndaki görevini vefatına kadar sürdürmüştür. Değerli hocamı saygı ve minnetle yad ediyorum. Allah mekanını cennet eylesin.
İstanbul Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın ilk öğrencilerinden olmanın haklı gururunu hep taşıdım değerli okur. Okulda ATATÜRK KOROSU adı ile 100 öğrenciden oluşan muhteşem koromuz üç dalda “Klasik Türk Müziği-Türk Halk Müziği- Batı Müziği” çalışmalarını büyük bir aşk ve azim ile hocalarımız;
”Prof. Dr. Ercümend Berker- Mehmet Nida Tüfekçi- Demirhan Altuğ” yönetiminde çalıştırılıyordu. Konser günü yaşadığımız heyecanı sizlere anlatmaya kelimeler kifayet etmez inanın.
İstanbul Taksim’ de bulunan “ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ KONGRE VE KONSER SALONU” tıklım tıklım dolu bir halde izleyenlere muhteşem bir konser vermiştik.
Yine ilklere imzamızı atmıştık. Nasıl olmasın ki? Üç farklı form ve ritimden oluşan (ağız-şive-icra) güzelliklerin sunulması Türkiye’de bir ilk olarak kayıtlara geçmişti.